lördag 1 september 2012

Att bygga hundgård


Att bygga hundgård har för mig alltid varit en dröm, tror det är djurparks nörden inom mig som talar, då jag alltid har gillat och göra det så naturligt som möjligt för mina djur, och älskar och komma på nya sätt och berika deras vardag. vare sig det är fiskar, hamstrar eller hundar, så är det en glädjefull känsla och se djur utföra sitt naturliga beteende.

Det man ska tänka på när man ska bygga hundgård är att läsa denna information på jordbruksverkets hemsida:

"Rastgårdar

Rastgårdar måste ha platser som kan ge både sol och skugga och även skydd mot regn och blåst. Det ska finnas en liggplats som är upphöjd från marken. Om hunden ska vara i rastgården mer än någon timma per dag måste det finnas en koja eller något annat inomhusutrymme där hunden kan söka skydd.
 
Det är viktigt för hundar som vistas länge i rastgårdar att miljön är stimulerande. Det är lika viktigt att de får komma utanför rastgården då och då. De ska därför rastas på annan plats åtminstone en gång per dag.
 
Minst så stora ska rastgårdar vara

Här ser du hur stor rastgården minst ska vara, räknat i kvadratmeter, beroende på hur många och hur stora hundar som är där. Rastgården får gärna vara större men aldrig mindre än måtten i tabellen nedan.
Hundens mankhöjd
Antal hundar
< 25 cm
25-35 cm
36-45 cm
46-55 cm
56-65 cm
>65 cm
1
6
10
15
16
18
20
2
8
14
18
20
24
28
För varje ytterligare hund ökas ytan med
4
6
8
10
12
14

Om du har två hundar av olika storlek i rastgården ska ytan beräknas som för två hundar av den större storleken. Om det finns ännu fler hundar som är olika stora i rastgården lägger du till den yta som krävs för varje hunds storlek."

Läs mer på Jordbruksverket hemsida 

Sedan är det bara och välja en lämplig plats i trädgården och börja därifrån.
Min plats kanske inte var den lättaste rent terrängmässigt, men det var den delen av trädgåden där jag minst förstörde (med tanke på att vi hyr).




En fördel tycker jag är att köpa sektioner av måtten 120 bredd och 180 höjd. Dom är enkla och montera, och har ett högt andrahandsvärde, och kan dessutom enkelt byggas ut eller användas till avdelningar om det å behövs. 



Och det bästa är och köpa impregnerat virke och bygga en ram och fästa sektionerna i för högsta stabilitet. Och har man en ram kan man även därefter bygga golv som är praktiskt både för att förhindrar att dom kan gräva sig ut, och att det ger renare hundar. 
Och en till fördel med ram är att man kan bygga i lite mer terräng, då ramen gör att sektionerna hamnar i lodrät vinkel (med hjälp av vattenpass).
Det är därför min hundgård är högre framtill, då den är byggd i nedförsbacke/uppförsbacke, så vi började med den högsta punken och jobbade oss nedåt i en lodrät vinkel.


  

 


Vi hade även möjlighet och bygga in några träd och delar av berget, det ger naturlig skugga och utkiksplatser.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar